U kojim situacijama treba da vodite evidenciju o serijskim brojevima artikala i zbog čega je to važno
Naši blogovi

U kojim situacijama treba da vodite evidenciju o serijskim brojevima artikala i zbog čega je to važno

01.07.2019
Željko Popović

Bez obzira na to da li imate maloprodajni objekat ili se bavite veleprodajom, postoje situacije u kojima je važno da vodite preciznu evidenciju o serijskim brojevima artikala.

Kada su u pitanju maloprodajni objekti, onda je to obično kada prodajete mobilne telefone, računare ili bilo kakvu IT opremu, a kada je u pitanju veleprodaja precizna evidencija serijskih brojeva vam može biti vrlo važna kada isporučujete opremu na određeni objekat. Ova oprema mogu biti klima uređaji, kompresori ili bilo šta drugo čije korišćenje je vezano za određeni garantni rok do kada je održavanje besplatno.

 

U nastavku pogledajte koje su prednosti vođenja ovakve evidencije:

 

  1. U slučaju da je potrebno da zamijenite uređaj usled kvara, jednostavno ćete vidjeti da li je istekla garancija

Ukoliko se pojavi kupac u vašem maloprodajnom objektu i donese uređaj koji želi da zamijeni, prvo što treba da uradite jeste da vidite da li mu je istekla garancija. Ovo ćete  najlakše uraditi ako ste prethodno serijski broj ovog uređaja evidentirali zajedno sa šifrom i garantnim rokom.

Ista stvar važi i za situaciju gdje se dogodi kvar na nekom uređaju koji ste isporučili na objekat i želite da vidite da li je istekla garancija da bi znali da li možete naplatiti zamjenu uređaja ili intervenciju. Ako ste prethodno precizno evidentirali serijski broj zajedno sa šifrom i garantnim rokom sve ćete vrlo brzo vidjeti i znati šta treba da uradite.

 

  1. Olakšava pronalaženje odgovarajuće dokumentacije koju je potrebno da kompletirate da bi vratili uređaj dobavljaču u slučaju kvara u garantnom roku

Obično je potrebno kompletirati određenu dokumentaciju da bi mogli da vratite uređaj koji je u garantnom roku dobavljaču. Kada se ovo dogodi, potrebno je da pronađete sve što je potrebno baš za taj uređaj, a serijski broj je jedinstveni podatak koji taj uređaj određuje. Ova dokumentacija se često čuva u registratorima i onda ručno pretražuje, pa je zbog toga važno da na početku bude vidno istaknut serijski broj da bi pretraga kasnije bila lakša.

 

  1. Možete lakše ispratiti kretanje određenog artikla od trenutka kada je ušao kod vas do trenutka isporuke

Kada ste prodali određeni artikal, bilo bi dobro da možete da ispratite u kom magacinu se taj artikal nalazio, po kojoj fakturi je prodat, kom kupcu i slično.

U kojem magacinu se nalazio artikal, i koja je lokacija magacina, može da bude vrlo važna informacija u slučajevima da primijetite da se veći broj određenih uređaja sa neke lokacije kvari i vraća u garantnom roku. Ovo može značiti da nisu na pravi način smješteni na toj lokaciji u magacinu, te da je vjerovatno potrebno promjeniti lokaciju ili način smještanja tih artikala.

Kom je kupcu prodat artikal vam takođe može biti važno ukoliko primijetite da od određenog kupca imate veći broj povrata artikala koji su u garanciji, gdje je onda možda potrebno razmotriti dalje načine saradnje sa tim kupcem.

 

Tiramisu ERP vam omogućava da na jednostavan način evidentirate serijske brojeve artikala prilikom njihovog prijema u neki od vaših magacina. Dakle, kao što unosite naziv artikla, njegovu kategoriju i podkategoriju, te ostale važne podatke, možete unijeti i serijski broj artikla te kasnije lakše upravljati situacijama koje smo prethodno naveli. Dodatna prednost je i ta što će se ovi artikli prikazivati kao posebni redovi na pregledu zaliha, tako da vrlo jednostavno možete pogledati sve što vas zanima za artikal sa određenim serijskim brojem. Na primer, kada je ušao u magacin, na kojoj se lokaciji nalazi i slično.

Kao što smo prethodno rekli, korisno je da znate gdje ste fizički smjestili dokumentaciju od pristiglog uređaja, pa i ovo možete evidentirati u TiramISu ERP-u stavljajući napomenu na primjer “rokovnik 3-2019” vezano za baš taj artikal.

 

 

 

Komentari
Ostavi Komentar