Kako da pratite sve prihode i troškove vezano za realizaciju određenog projekta
Naši blogovi

Kako da pratite sve prihode i troškove vezano za realizaciju određenog projekta

24.06.2019
Željko Popović

Onog trenutka kada potpišete ugovor vezano za realizaciju odeđenog projekta, vrlo je važno da pratite sve prihode i troškove koji su vezani za realizaciju tog projekta, kako biste na kraju mogli da napravite analizu, te vidite koliko ste zaradili.

Postoje različiti načini kako možete ovo da pratite, a jedan od načina jeste da projekat proglasite za mjesto troška, i onda sva ulazna i izlazna dokumenta koja su vezana za taj projekat označite tim mjestom troška.

Primjeri dokumenata koja možete vezati za određeno mjesto troška:

  • Ulazna faktura
  • Nalog u proizvodnji
  • Izlazna faktura
  • Otpremnica

Primjer za kompaniju koja se bavi izvođenjem radova ali ima i sopstvenu proizvodnju

Razmotrimo primjer kompanije koja se bavi izvođenjem radova i koja pored toga ima sopstvenu proizvodnju. Recimo da je ova kompanija potpisala ugovor za izvođenje radova na jednom hotelu i da za potrebe realizacije ovog projekta treba da nabavi određenu opremu, ali i da jedan dio proizvode sopstvenim kapacitetima.

Prva stvar koju ova kompanija treba da uradi jeste da definiše mjesto troška, što u ovom slučaju može biti naziv hotela.

Kada kompanija nabavi opremu koja joj je potrebna, ulaznu fakturu treba da označi ovim mjestom troška kako bi kasnije znali da je vezana za ovaj projekat. Takođe, izlaznu fakturu prema investitoru za isporuku ove opreme treba da označiti ovim mjestom troška.

Kada kreira otpremnicu kojom se isporučuju proizvedeni artikli, na ovoj otpremnici takođe treba da bude definisano mjesto troška koje odgovara hotelu gdje se radi isporuka.

Kada je sve završeno potrebno je napraviti dobar sistem izvještavanja koji će dati različite pokazatelje vezano za određeno mjesto troška, odnosno određeni projekat.

Kako ovo možete uraditi u TiramISu ERP-u

U TiramISu ERP možete na vrlo jednostavan način otvoriti koliko god želite mjesta troška, i označiti ih onako kako vama odgovara. Na primjer, ukoliko imate više projekata koji su vezani za isti objekat, možete uvesti neku oznaku ispred naziva objekta koja može odgovarati broju ugovora ili nekom drugom podatku koji je prepoznatljiv.

Ukoliko ovo radite redovno, vjerovatno ćete vremenom imati veliki broj ovakvih mjesta troška, tako da vam može biti vrlo korisna opcija da prilikom unosa možete da pretražujete prethodno unesena mjesta troška sa samo nekoliko slova koja ukucate.

Na kraju, važno je da možete da generišete izvještaje vezano za ovo mjesto troška, kojih u TiramISu ERP-u imate veliki broj a neki do njih su:

  • Pregled prodaje za period gdje možete pratiti sve realizovane prodaje koje su vezane između ostalog i za određeno mjesto troška
  • Spisak dokumenata po vrsti dokumenta gdje možete vidjeti između ostalog i ostvarenu ukupnu razliku u cijeni za sva dokumenta koja su vezana za određeno mjesto troška

Komentari
Ostavi Komentar