Internet trgovina - istorija, potencijal, prednosti
Naši blogovi

Internet trgovina - istorija, potencijal, prednosti

28.11.2016
Branimir Bukilić

Da li razmišljate da unaprijedite postojeće ili kreirate potpuno nove biznis šanse prodajući robu i usluge online? Ako je to Vaša namjera, pridružićete se milionima preduzetnika koji su pronašli svoju nišu u svijetu internet trgovine.

U osnovi, internet trgovina (eng. E-commerce) predstavlja nabavku i prodaju proizvoda i/ili usluga putem elektronskih kanala kakav je Internet. Da li ste znali da početci elektronske trgovine sežu čak iz 1960 godine kada je uspostavljena prva razmjena podataka putem EDI mreže. Elektronska trgovina je rasla zajedno sa povećanjem pristupa Internetu i pojavom prvih velikih e-commerce portala tokom devedesetih i ranih dvijehiljaditih. Amazon.com, jedan od najvećih e-commerce portala današnjice, počeo je sa radom kao servis za prodaju knjiga iz garaže Jeff Bezosa 1995, a veliku ekspanziju doživio je već 1997.

Kao i bilo koja druga digitalna tehnologija internet trgovina se brzo širila iz godine u godinu. Sa ekspanzijom mobilnih uređaja, mobilna trgovina je postala skoro pa nezavisno tržište. Sa rastom sajtova poput Facebook.com ili Twitter.com, socijalne mreže su postale značajan kanal za dalji razvoj eletkronske trgovine.

Ove turbulencije na tržištu izazvane e-commercom proširile su šanse preduzeća da unaprijede postojeća i kreiraju nova tržišta kroz on-line svijet. Još tokom 2013 godine prodaja putem Interneta dosegla je nevjerovatnih 1.2 triliona dolara, a samo u Americi putem mobilnih telefona ostvareno je preko 38 biliona dolara. Još tad je u razvijenim zemljama preko 40% internet korisnika ostvarilo bar jednu narudžbu putem Interneta. U 2015 to je već cifra od 1.55 triliona dolara. Ekonomski analitičari prognoziraju dalju ekspanziju elektronske trgovine sa preko 15% godišnjim rastom.

 

Kakva je situacija u CG, u regionu?

Elektronsko tržište u regionu se budi. Svakim danom sve više pravnih lica prepoznaje potrebu da plasira ili samo prezentuje svoje proizvode na internet tržištu. Ipak, zvanične statistike nema tako da možemo špekulisati samo na osnovu ličnih iskustava. Internet tržište je veoma malo zastupljeno na lokalnom nivou. Elektronska trgovina se većinom odvija preko svjetski poznatih portala kao što su AliExpress.com, ebay.com, Amazon.com i sl. U čemu je problem? Zašto i u našem Regionu nije isti procenat zastupljenosti elektronske trgovine u odnosu na klasičnu? Po mom iskustu problem je u sljedećim činjenicama:

  • Građani su još uvijek nedovoljno upućeni u mogućnosti internet trgovine
  • Zaposleni, platežno sposobni građani u velikom procentu podignu cijeli iznos mjesečnog primanja odjednom, ne ostavljajući pri tom sredstva na bankovnom računu/kreditnoj kartici za internet trgovinu. Jedni to rade iz navike, a drugi iz nepovjerenja u bankarski sistem
  • Zbog neznanja još uvijek vlada veliko nepovjerenje u sigurnost elektronskog plaćanja platnim karticama. I ne samo zbog neznanja, nego i zbog lošeg medijskog uticaja. Prevare na Internetu se provlače kroz bombasične naslove, a ako bismo uporedili klasične krađe sa elektronskim prevarama (krađama) klasične krađe su neuporedivo više zastupljene od elektronskih. To je nešto slično kao i sa strahom od putovanja avionom. Iako je to po statistici jedan od najsigurnijih vidova prevoza avionske nesreće su medijski veoma dobro propraćene uz veliku dozu katastrofičnosti.

 

Šta nam kao običnim građanima donosi internet trgovina?

Prednosti su brojne. Da li ste razmišljali o tome koliko su nam sada dostupnije male inovacije, pomoćna sredstva, alati, pribor, garderoba, obuća? Koliko su niže cijene za određene ekskluzive iz prošlosti. To je sve zasluga internet trgovine. Nešto što kupite u prodavnici skoro sigurno je u prethodnim koracima bilo predmet internet trgovine (Business to Business). Na poslovnom nivou, internet trgovina je i kod nas značajno prisutnija.

Brzina življenja danas praktično nas gura u avanture naručivanja roba i usluga preko interneta. Jednostavno nemamo vremena da odemo u tržni centar i potražimo ono što nam je potrebno. Pa čak i kada imamo vremena, da li ćemo dozvoliti sebi luksuz da odemo nespremni, a da pri tom nismo malo „izguglali“ o tome.

Što prije uhvatimo priključak u svijetu internet trgovine kao tržište prije ćemo proširiti naše potencijale. S toga je maltene neophodno da se što više roba i usluga ponudi na internet tržištu.

Jedan od svijelih primjera je svakako i lokalni projekat www.busticket4.me. Ovo je u potpunosti crnogorski proizvod koji je, već sada možemo reći, lider u regionu u on-line prodaji autobuskih karti. BusTicket4.me u bazi ima preko 2000 tačnih autobuskih redova vožnje od preko 100 prevoznika iz cijelog regiona. Na portalu, on-line, možete kupiti autobusku kartu za bilo koju destinaciju na Balkanu ili za dosta destinacija u zapadnoj Evropi. I sve to veoma lako i sigurno. Pa hajde da na ovom primjeru dam valjane razloge zašto kupiti „on-line“ a ne na autobuskoj stanici? Evo ih neki od razloga:

  • Zato što mogu da planiram putovanje bez odlaska na autobusku stanicu. Kad kreće autobus za željenu destinaciju, koliko košta karta, postoje li popusti, koji preoznici saobraćaju taj dan, koje pogodnosti posjeduju autobusi i sl.
  • Kupovinom karte „on-line“ sistem 3 puta obavještava prevoznika putem email-a o Vašoj karti. Tako je skoro nemoguće da ostanete bez mjesta u autobusu. Kada kupite kartu na autobuskoj stanici ili turističkoj agenciji prevoznik ne zna sa sigurnošću koliko putnika ga očekuje na autobuskoj stanici.
  • Kupovinom karte „on-line“ sistem Vas upozna i sve kupovine veže za Vaš korisnički nalog. Tako prevoznik zna koliko ste mu lojalni i može odlučiti da nagradi lojalne putnike. Kupovinom karte na autobuskoj stanici Vaša karta je anonimna i ne može se iskoristiti u slične svrhe.

www.busticket4.me - informacioni sistem za prodaju autobuskih karata on-line

 

Da li je sigurno kupovati preko Interneta?

Generan odgovor je "DA". Postoji puno opravdanja za ovako jednostavan odgovor. Internet prodajna mjesta su povezana sa bankarskim sistemima preko takozvanih procesora plaćanja (Payment Gateway). Ovi procesori plaćanja su sistemi posrednici koji obezbjeđuju sigurnost transakcija, međubankarske provjere kartice kojom se sprovodi plaćanje i sl. Ovi sistemi su prošli veoma rigorozne sigurnosne kontrole najvećih sjetskih kartičara kao što su Visa, Master, American Express i redovno se nadgledaju. Komunikacija između Vašeg računara i e-commerce portala zaštićena je SSL komunikacijom (kriptovana komunikacija između Vašeg računara i servera portala). To znači da niko ne može da presretne Vaše podatke o kartici na Internetu i zloupotrijebi ih. Bilo kakvo nezadovoljstvo kupca na Internetu banke izdavaoci kartica veoma ozbiljno shvataju. Veoma brzo se sprovode istrage od strane kartičara Visa i Master i zahtijeva se objašnjenje portala na kome je izvršena trgovina. Vjerujte mi na riječ, i najmanja pritužba kupca na uslugu portala, a kamo li nekakvu zloupotrebu, povlači veoma opsežnu istrau i banke izdavaoca kartice, i procesora plaćanja, i banke portala i samih predstavnika portala. 

Ipak, prostora za zloupotrebu svakako ima. I u on-line svijetu uzrok je najčešće čovjek. Da bi neko zloupotrijebio Vašu bankarsku karticu online, on mora da sazna nešto o njoj... broj kartice i cvv kod. Namjerno je CVV sigurnosni kod upisan na pozadini kartice jer i ako Vam neko vidi brojeve kartice mora da vidi i drugu njenu stranu. Zbog toga se morate dobro zaštiti od virusa i trojanaca. 

I naravno, obavezno trgujte na internetu samo na dobro provjerenim portalima. Pronađite forume na kojima je taj portal opisan. Da li tamo postoje pritužbe? Naravno, svjetski poznati portali su uvijek sigurna luka za internet trgovinu.

Ako Vaš biznis još uvijek nije dostupan na Internetu nemojte dugo čekati. Pozovite nas da zajedno pronađemo pravo rješenje. Naši početni savjeti oko planiranja i uspostavljanja Internet prodajnog mjesta su besplatni, naša rješenja su pouzdana, naši klijenti su zadovoljni.

 

Komentari
Ostavi Komentar